viernes, 4 de noviembre de 2011

Església de Sant Marçal de Terrassola
L'església de Sant Marçal de Terrassola, és un dels edificis romànics d'estil llombard més ben conservats del país, construit amb elegancia i gran finura de línies als segles XI i XII.

Tota la construcció és feta amb grans blocs de pedra de carreu tallada arnb uniformitat, menys a la base, que és de pedra basta.
Planta: És formada per una nau rectangular

Absis: Hi ha tres absis semicirculars i de les mateixes dimensions, llisos interiorment i exteriorment arnb les arquacions cegues i dues faixes llombardes cadascun, que van fins a un petit socol que envolta els absis i amb tres arquacions cegues entre lesena i lesena, en total nou a cada absis. L'absis central té tres finestres de doble esqueixada i els altres dos absiodoles laterals en tenen una cadascun.

Frontis: Damunt el portal d'entrada hi ha una finestra allargada de volta de mig punt, adovellat amb una orla semicircular i imposta, molt ben treballada.
Portal: És de mig punt, té dues arquivoltes arnb una imposta. Una orla sobresortida volta l'arc, dovelles molt ben polides i encaixades, hi ha uns graons de pedra a la base.

Voltes: La nau és de volta de canó de mig punt, aguantada per dos arcs torals, el del creuer també de mig punt i el del mig de la nau apuntat, i s'empalma amb unes columnes molt solides. Les dels absis són de volta de quart desfera. La cúpula del cimbori és semiesferica, de base quadrada i de grans dimensions.

Cimbori: L'exterior és de forma vuitavada, arnb tots els costats d'iguals dimensions. No és gaire alt.

Teulada: A la nau és de dues vessants, al cimbori, de vuit vessants arnb bastant de pendent i als absis, còniques de molt poca pendent. Tot cobert amb teula arab.

1 comentario:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...